تغیر مسیر یافته از - محمد بن محمد عوفی
زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

محمد بن محمد عوفی بخاری





محمد بن محمد عوفی بخاری، ملقب به سدیدالدین یا نورالدین از دانشمندان و نویسندگان مشهور ایران در اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم هجری است.


۱ - شرح اجمالی



وی از اعقاب عبدالرحمان بن عوف از صحابه رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) بود و به‌همین سبب خاندان او به عوفی شهرت داشت ولادتش در بخارا در اواسط نیمه دوم قرن ششم هجری اتفاق افتاد و تحصیلات او در همان شهر صورت گرفت.

۲ - فعالیت‌ها



وی به بسیاری از بلاد ماوراءالنهر و خراسان و سیستان سفر کرد و به دیدار فضلای مشهور آن بلاد توفیق یافت عوفی تا اواخر دوره قدرت سلطان محمد خوارزمشاه در خراسان و ماوراءالنهر به سر می‌برد.
و در ضمن ملاقات با رجال به جمع‌آوری اطلاعات ذی‌قیمت خود که در کتاب‌های خویش ثبت کرده است مشغول بود و در اوان حمله مغول از ماوراءالنهر و خراسان گریخته به بلاد سند رفت. عوفی در مدت توقف یا سیاحت در خراسان و ماوراءالنهر به‌خدمت امرا و علما تقرب حاصل کرد.
و مدتی از ملازمان دربار قلج طمغاج خان ابراهیم و پسرش قلج ارسلان خاقان نصر‌ةالدین عثمان بن ابراهیم گشت بعد از فرار به سند خدمت ناصرالدین قباجه (متوفی به‌سال ۶۲۵ ه ق) از ممالیک غوریه را اختیار کرد و در همین مدت کتاب لباب‌الالباب را به‌نام وزیر او عین‌الملک فخرالدین حسین بن شرف‌الملک تصنیف کرد،
و نیز به‌فرمان همین پادشاه شروع به‌تالیف جوامع الحکایات نمود و پس از غرق شدن ناصرالدین قباجه به‌سال (۶۲۵ ه ق) به‌خدمت شمس‌الدین التتمش درآمد. و علی‌الخصوص به‌خدمت وزیر او نظام‌الملک را که در «جوامع الحکایات و لوامع الروایات» قوام‌الدین محمد بن ابی‌سعد الجنیدی اختصاص و در دهلی اقامت یافت و کتاب عهد ناصرالدین قباجه شروع نموده بود در حدود سال ۶۳۰ به‌نام این وزیر تمام کرد، و بعد از این تاریخ از زندگی او اطلاعی در دست نیست. (برای اطلاع بیشتر به شرح احوال عوفی رجوع به مآخذ ذیل شود:
[۱] صفا، ذبیح‌الله، تاریخ ادبیات در ایران، ج۲، ص۱۰۲۶.
[۲] عوفی، محمد، لباب‌الالباب، مقدمه محمد قزوینی بر ج۱، چ لیدن.
[۳] عوفی، محمد، جوامع الحکایات، مقدمه معین، چ تهران.
)

۳ - عناوین مرتبط



علمای قرن ششم.

۴ - پانویس


 
۱. صفا، ذبیح‌الله، تاریخ ادبیات در ایران، ج۲، ص۱۰۲۶.
۲. عوفی، محمد، لباب‌الالباب، مقدمه محمد قزوینی بر ج۱، چ لیدن.
۳. عوفی، محمد، جوامع الحکایات، مقدمه معین، چ تهران.


۵ - منبع



سایت علما و عرفا، برگرفته از مقاله «محمد عوفی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۲/۰۴.    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.